Příprava kávy ve French pressu
1. Dejte vařit vodu
2. Vyjměte z umytého French pressu sítko s víčkem. Před každou přípravou kávy doporučujeme French press propláchnout čistou vodou.
3. Pokud nemáte k dispozici čerstvě namletou kávu, což je samozřejmě ideální, použijte tu, kterou jste si zakoupili a nechali namlít na hrubost, odpovídající velikosti ok sítka vašeho French Press. Na středně silnou kávu potřebujete 8 g na150 ml vody.
4. Až se voda v konvici uvaří, vyčkejte cca 30 vteřin po automatickém vypnutí, aby nebyla voda zcela vroucí a zchladila se na teplotu 95-96 st. Celsia, což je pro přípravu kávy ve French pressu optimální.
5. Připravené množství mleté kávy nasypte do French pressu a pomalu ji zalijte odpovídajícím množstvím vody. Káva nesmí být na žádném místě suchá. Počkejte než káva začne "probublávat".
6. Na French press dejte víko se zvednutým sítkem a vyčkejte cca půl minuty. Pokud máte kávu hruběji namletou, je třeba nechat ji spařenou déle - 1,5 minuty - 2 minuty.
7. Sejměte víčko a kávu promíchejte lžící, aby nezůstávala na vnitřních stěnách nádoby French pressu. Poté víčko znovu nasaďte na French press a nechte kávu dalších 1,5 minuty louhovat. V případě hrubší kávy vyčkejte 2 minuty.
8. Nyní pomalu stlačujte sítko dolů. Pomalu proto, aby byla stlačena všechna káva a částečky kávy se nedostaly do horní části. Poté kávu ihned servírujte. Pokud ji necháte "stát" delší dobu, její chuť bude mdlá a ztratí svou lahodnost.