V dnešním článku vám představíme pár tradičních tipů, jak si připravit výbornou kávu doma i na cestách. Je jen na vás, zda si vyberete french press, moka konvičku či džezvu.
French press
První zmínky o french pressu v historii pocházejí už okolo roku 1806 (Francie), ale první oficiální patent je italský, kdy si french press nechal patentovat v Miláně Attilio Calimani v roce 1929. Konvice french press jsou oblíbené pro svou nízkou pořizovací cenu, snadnou přípravu kávy a nenáročnou údržbu. Konvici si můžete vybrat dle objemu cca od 0,35 litru až po 1 litr v různých provedeních sklo/plast, sklo/nerez nebo čistě nerezové, které jsou vhodné i na cestování. Na našem e-shopu zakoupíte konvice french press již od 199 Kč.
Příprava kávy ve french pressu:
- pro přípravu kávy ve french pressu použijte hrubě mletou kávu
- kávu zalijte téměř vařící vodou cca 95 °C, promíchejte a zakryjte sítkem, aby neunikalo teplo
- po 3-4 minutách stlačte píst ke dnu a rozlijte kávu do šálků
Moka konvičky
Moka konvice jsou ideální pro přípravu tradiční silné italské kávy. V našem e-shopu si můžete vybrat moka konvičky v různých designech od hravých designů tradičního výrobce moka konviček Bialetti , oblíbené hliníkové moka konvičky nebo elegantní nerezové moka konvičky od firmy MONIX. Při výběru věnujte pozornost objemu, který se většinou udává v šálcích. Jeden šálek je cca 50 ml kávy. V případě, že preferujete větší šálky zvolte variantu na více šálků např. v konvičce na 4 až 6 šálků připravíte 200 až 300 ml kávy. Před koupí konvičky si nezapomeňte ověřit, zda konvička bude vhodná pro váš sporák. Díky skladnosti a odolnosti je použití moka konviček ideální i na cestách. Na našem e-shopu zakoupíte moka konvičky již od 199 Kč.
Postup přípravy kávy v moka konvici:
- do spodní nádobky nalijte vodu
- nálevku (trychtýř) naplňte kávou
- postavte konývku na ploténku na střední ohřev
- ohřev stáhněte na minimum ve chvíli, kdy přes trysku začne pomalu vytékat první káva s pěnou
- když je horní nádoba naplněna zhruba do dvou třetin, sejměte konývku z ohřevu a rozlijte kávu do šálků
Džezva
Džezva (cezve) je speciální nádobka kónického tvaru určena pro přípravu pravé turecké kávy okořeněné kardamomem nebo skořicí. V našem e-shopu naleznete moderní nerezové dževy vhodné pro přípravu kávy od dvou do osmi šálků. Příprava kávy v džezvě vypadá zpočátku složitě, ale jakmile si postup osvojíte, stane se příprava kávy pro vás příjemným rituálem. Na našem e-shopu zakoupíte džezvu již od 169 Kč.
Příprava kávy v džezvě (cezve):
- k přípravě kávy je třeba velmi jemně mletá káva téměř jako pudr
- do džezvy nasypte cukr, zalijte malým množstvím vody a nechte ho zkaramelizovat
- zalijte studenou vodou a přidejte kávu dle objemu džezvy
- lehce promíchejte a směs pomalu vařte na středním plameni, až se vytvoří pěna džezvu odstavte
- malé množství pěny přendejte do šálků
- po té ještě nechte kávu dvakrát zapěnit
- kávu lze při přípravě okořenit kardamomem nebo skořicí
- káva se často podává s malou sladkostí, jako je turecký med, čokoláda, cukroví atd.
Mlýnek na kávu Weis Compact
Každý milovník kávy ví, že nejlepší je káva čerstvě namletá. K tomu vám perfektně poslouží nerezový ruční mlýnek na kávu Weis Compact s plynule nastavitelným, vysoce kvalitním keramickým mlecím mechanismem a sklápěcí rukojetí pro úsporu místa. Mlýnek na kávu Weis Compact zakoupíte na našem e-shopu za 599 Kč.