60% Arabica + 40% Robusta zrnková káva Lucaffé Espresso Bar 1kg
Kávy Arabica a Robusta jsou nejpěstovanějšími odrůdami a tedy i nejznámějšími druhy kávy. Káva Arabica se vyznačuje výraznou a méně hořkou (někdy je označována i jako nasládlou) chutí. Naopak Robusta má více hořkosti a obsahuje 3x větší množství kofeinu. Tato kvalita je doporučena všem milovníkům klasického espressa. Směs je jemně nakyslá s vyváženou chutí i vůní, středně hustou konzistencí. V kávě Luccaffé Espresso Bar je cítit i jemně ovocná chuť a chuť hořké čokolády, díky které je velmi oblíbená. Velmi delikátní pražení zajišťuje jemnou a dlouhotrvající chuť. Vyrobeno a vypraženo v souladu s vysokými standardy kávy.
- zrnková káva
- balení 1kg
- Výrobce: Lucaffé
- 60% Arabica + 40 % Robusta
- italská káva
- příjemná jemná, ale i pikantní chuť s nádechem sladké pražené čokolády
- kvalitní středně pražená káva dle originální receptury
- proti podrážděnosti žaludku
60% Arabica + 40% Robusta, italská káva s jemným a pomalým pražením
Všechny kávy značky Lucaffé jsou typickým příkladem italských káv s jemným a pomalým pražením, díky kterým káva získá příjemnou jemnou, ale pikantní chuť s nádechem sladké pražené čokolády. Doporučujeme všem, kteří dávají přednost kvalitním, středně praženým kávám s vyšším podílem kávy Robusta. Díky způsobu pražení je káva Lucaffé vhodná i pro ty z Vás, kteří u pití kávy trpí podrážděností žaludku. S kávou Lucaffé riziko podráždění takřka eliminujete.
Drobné střípky o kávě
Podle dochovaných záznamů pochází káva z Etiopie, odkud se postupně rozšířila do celého světa. Arabové nejdříve svůj nalezený poklad v podobě nalezených kávových bobů a kávy samotné dlouze hlídali, ale dříve nebo později došlo k jejímu rozšíření i za hranice Arábie. Například do Brazílie, největšího světového producenta kávy, se káva dostala kolem roku 1730. Šikovný důstojník se tehdy dostal do přízně manželky panovníka ve Francouzské Guyaně a brazilská nadvláda v kávě mohla začít.
Mimo to se k počátkům jejího objevení také vztahuje mnoho legend. Ta nejznámější tvrdí, že habešský pastevec koz Kaldi si povšiml, že jeho zvířata vždy ožijí, když se napasou bobů z neznámého keře. Proto boby z keře sesbíral a svěřil se místnímu opatovi. Ten nejdříve boby odsoudil a jejich povzbudivé účinky připsal ďáblu a vhodil je do ohně. Vůně kávových zrn však donutila opata změnit názor. Od té doby slouží upražená, rozdrcená kávová zrna zalitá vodou jako povzbuzující nápoj k tomu, aby mniši vydrželi recitovat své dlouhé modlitby.
A věděli jste, že káva je druhou největší světovou komoditou? Na její produkci se podílí více než 25 miliónů lidí a další půl miliarda se podílí na její distribuci. Samotná káva dále neobsahuje žádné kalorie, ale podílí se na jejím spalování. Jeden šálek kávy obsahuje 70 kávových zrn a nejdražší káva je káva z cibetšího trusu (cibetka je malé kunovité zvíře). Každý den se navíc vypije neuvěřitelných 2,25 miliardy šálků kávy. Kolik jich vypijete vy?