French press BergHOFF COOK&CO, 1 litr
Pro přípravu kvalitní kávy nebo čaje můžete použít French press BergHOFF COOK &CO je vyrobený z ušlechtilé oceli 18/10 v kombinaci s varným sklem. Údržba je snadná, v podstatě jej opláchnete jen vodou. Víčko výrobku je z nerezové oceli, obsah 1 litr.
První zmínky o French pressu v historii pocházejí už okolo roku 1806 (Francie)
ale první oficiální patent je italský, kdy si FRENCH PRESS nechal patentovat v Milánu Attilio Calimani v roce 1929.
Mezi největší výhody používání FRENCH PRESSu patří bezpochyby rychlost a
jednoduchost přípravy kávy, snadné mytí a dobrá kontrola nad teplotou vody.
Chuť kávy je jemnější než v případě českého tzv. "turka".
Pro přípravu kávy ve FRENCH PRESS je důležitá hrubost mletí kávy - existuje jednoduché pravidlo -
čím jemněji je káva namleta, tím kratší dobu se připravuje.
Káva by měla mít hrubost mletí jen o málo menší, než jsou očka v sítku výrobku -
tak, aby její pevné části sítkem neprošly.
Příprava kávy ve FRENCH PRESSU:
1. Dejte vařit vodu
2. Vyjměte z umytého French pressu sítko s víčkem. Před každou přípravou kávy doporučujeme FRENCH PRESS propláchnout čistou vodou.
3. Pokud nemáte k dispozici čerstvě namletou kávu, což je samozřejmě ideální, použijte tu, kterou jste si zakoupili a nechali namlít na hrubost, odpovídající velikosti ok sítka vašeho French Press. Na středně silnou kávu potřebujete 8 g na 150 ml vody.
4. Až se voda v konvici uvaří, vyčkejte cca 30 vteřin po automatickém vypnutí, aby nebyla voda zcela vroucí a zchladila se na teplotu 95-96 st. Celsia, což je pro přípravu kávy ve French pressu optimální.
5. Připravené množství mleté kávy nasypte do French pressu a pomalu ji zalijte odpovídajícím množstvím vody - káva nesmí být na žádném místě suchá. Káva začne "probublávat".
6. Na French press dejte víko se zvednutým sítkem a vyčkejte cca půl minuty. Pokud máte kávu hruběji namletou, je třeba nechat ji spařenou déle - 1,5 minuty - 2 minuty.
7. Sejměte víčko a kávu promíchejte lžící, aby nezůstávala na vnitřních stěnách nádoby French pressu. Poté víčko znovu nasaďte na French press - a nechte kávu dalších 1,5 minuty louhovat - v případě hrubší kávy vyčkejte 2 minuty.
8. Nyní pomalu stlačujte sítko dolů - pomalu proto, aby byla stlačena všechna káva a částečky kávy se nedostaly do horní části. Poté kávu ihned servírujte - pokud ji necháte "stát" delší dobu, její chuť bude mdlá a ztratí svou lahodnost.